lørdag 20. november 2010

Skråblikket: Premier League-lørdagen

For fotballelskere flest, er lørdager mellom august og mai synonyme med Premier League-fotball. I dag viste balløya seg frem fra sin beste side - ingen kamper i det engelske ligasystemet, den skotske eliteserien eller den skotske cupen endte målløst. Her er en kort oppsummering av dagens begivenheter i Premier League.

Tottenhams jubelgutter. Foto: PA. Hentet fra: BBC Football
Arsenal - Tottenham 2-3 (2-0):
Nord-London-derbyet byr tradisjonelt på stor spenning og mange mål. Lørdagens oppgjør mellom Arsenal og Tottenham var intet unntak. Mange mål er imidlertid ofte synonymt med skrekkelig forsvarsspill - og forsvarsspillet på Emirates hadde fått mang en italiener til å vri seg i smerte. Først fikk Arsenals Samir Nasri fritt leide til mål av et fraværende Tottenham-forsvar og en nølende Spurs-keeper Gomes. Så 'glemte' William Gallas å markere Marouane Chamakh ved 2-0-scoringen. I andre omgang lot Arsenal-forsvaret lille Jermain Defoe gå opp og vinne en hodeduell i forkant av Gareth Bales reduseringsmål. Deretter handset Cesc Fàbregas innenfor egen 16-meter - fullstendig umotivert - før Younes Kaboul uforstyrret fikk stusse inn bortelagets seiersmål i sluttminuttene. Younes Kaboul. Mål. I samme setning?

Birmingham - Chelsea 1-0 (1-0):
På eget gress nekter Birmingham å tape mot ligaens største klubber. Lørdag kom serieleder Chelsea på besøk til St. Andrew's. Carlo Ancelottis menn jaktet revansje etter det forsmedelige 0-3-nederlaget for Sunderland hjemme på Stamford Bridge forrige helg, men en fulltreffer av urokråka Lee Bowyer sørget for at blåtrøyene måtte reise poengløse hjem til hovedstadens vestkant. Hvordan det gikk til, vil neppe Ancelotti kunne forklare ved hjelp av videoanalyse og statistikk. For Chelsea kjørte over Birmingham etter alle kunstens regler. Birmingham-keeper Ben Foster stod muligens sitt livs kamp, og gjestene fra London misbrukte en rekke eventyrlige muligheter. Skuddstatistikken? 25-1. Til Chelsea.

Luke Varneys drømmedag. Foto: PA. Hentet fra: BBC Football
Blackpool - Wolverhampton 2-1 (1-0):
Har Blackpool noensinne tatt del i en kjedelig fotballkamp? Selv oppgjøret mot Wolverhampton på Bloomfield Road utviklet seg til en festforestilling. Og ingen som var tilstede i Blackpool denne høstettermiddagen vil glemme Luke Varneys tidlige drømmescoring. Mannen som ikke var god nok for Charlton og Derby dundret inn 1-0 på vakkert vis - og lysluggens fulltreffer er en kandidat til årets mål i Premier League. Marlon Harewoods 2-0-scoring havner på motsatt side halvdel av skalaen. Spissen kranglet ballen over målstreken fra kloss hold etter klabb og babb - og bortelagets Matt Jarvis sparket ballen opp i sitt eget ansikt da han desperat forsøkte å klarere.

Bolton gikk berserk. Foto: PA. Hentet fra: BBC Football.

Bolton - Newcastle United 5-1 (2-0):
Owen Coyle - hva har han gjort med Bolton? Laget som under Gary Megson udiskutabelt var ligaens gråeste og kjedeligste lag, leverer plutselig festfotball på øverste hylle. I dag var Leo Messi, Xavi og Vil... beklager, Chung Yong-Lee, Stuart Holden og Johan Elmander i lekehumør. Newcastle ble fullstendig feid av gressteppet på Reebok Stadium, og hjemmelaget ga seg ikke før det stod 5-1 på resultattavla. Nevnte Elmander bokførte to nettkjenninger, og herjet med et rystet Magpies-forsvar. Svensken har blitt latterliggjort for sin manglende målteft siden han ankom Bolton i august 2008. Nå bøtter han plutselig inn mål for et av Premier Leagues mest underholdende lag. Hvem skulle trodd det?
Maxi (t.v) header inn 3-0. Foto: Reuters. Hentet fra: BBC Football
Liverpool - West Ham 3-0 (3-0):
Man må bare synes synd på West Ham-fansen. De sang 'Forever Blowing Bubbles' for full hals gjennom 90 minutter med (for dem) lidelse på Anfield. For Avram Grants elleve utvalgte ble rundspilt, avkledd og ydmyket på Merseyside. Maxi Rodríguez herjet med desillusjonerte Hammers-spillere, Glen Johnson var tilbake på sitt beste, Raúl Meireles fant tilbake til taktene fra Porto-tiden - ja, selv Christian Poulsen var dominant på Liverpool-midtbanen. Nå er Merseyside-klubben bare ni poeng bak serieleder Chelsea. Opp til Bolton på Champions League-plass, skiller bare tre poeng. Crisis? What crisis? I West Ham er det imidlertid krise.

Manchester United - Wigan Athletic 2-0 (1-0):
Gjestene kjempet tappert og var fullt på høyde med United i 44 minutter og 55 sekunder. Så scoret Patrice Evra sitt første Premier League-mål siden tidenes morgen - ut av ingenting. Kort tid etter pause ble Wigan-stopper Antolin Alcaraz utvist. Vips, så var Wigans Mission Difficult omgjort til Mission Impossible. Få minutter senere fikk også Latics-spissen Hugo Rodallega marsjordre. Mission Impossible ble dermed til Mission Damage Limitation. Og den oppgaven klarte bortelaget godt. Riktignok doblet innbytter Javier Hernandez ledelsen 20 minutter før slutt, men Wigan kom fra kampen med respektable sifre. En herremann ved navn Wayne Rooney gjorde forøvrig United-comeback. Noen som husker sist han scoret et spillemål?

West Bromwich - Stoke 0-3 (0-0):
Hva i all verden sa West Brom-boss Roberto Di Mateo til sine gutter i pausen? The Baggies var best i en tam førsteomgang på The Hawthorns like utenfor Birmingham. Etter sidebyttet gikk hjemmelaget fullstendig opp i limingen. Først laget keeper Scott Carson sesongens mest unødvendige straffespark i duell med Kenwyne Jones. Så fikk bortelaget nok et straffespark - denne gangen av den tvilsomme sorten. Da var kampen avgjort. Jonathan Walters fikk æren av å fastsette sluttresultatet til 3-0, og pottemakerne kunne således reise hjem til Staffordshire med tre poeng i bagasjen. West Brom? Nedrykksstreken er farlig nære.