onsdag 24. november 2010

Skråblikket: Champions League-tirsdagen

Endelig er Champions League tilbake. Betydningsløse privatlandskamper blir liksom ikke det samme som europeiske toppoppgjør under flomlys. Og Champions League-hymnen, da. Her er en oppsummering av tirsdagens begivenheter i Fotball-Europa.

Ajax - Real Madrid 0-4
Det er sterkt å komme til Amsterdam ArenA og vinne 4-0 - selv om Ajax ikke lenger holder samme klasse som de gjorde på 1970- og 80-tallet. Real Madrid gjorde det. De vant sågar enkelt. Og 1-0-målet var praktfullt, både forarbeidet til Xabi Alonso og Mesut Özil og Karim Benzemas eminente avslutning. Så scoret Àlvaro Arbeloa fra langt hold. Når høyrebacken først scorer, er det som oftest på vakkert vis. Det kan jeg som Liverpool-supporter skrive under på. En god prestasjon til tross: Resultatet overskygges av at både Xabi Alonso og Sergio Ramos ble utvist. Begge fikk to gule kort - det andre for å hale ut tid. På stillingen 3-0.

Auxerre - AC Milan 0-2
Zlatan Ibrahimovic har virkelig satt fyr på Milan etter at han ankom Nord-Italia etter et mislykket opphold i Barcelona. At svensken er både arrogant og usympatisk får så være: Han scorer mål. Ofte. Og målene han scorer er gjerne viktige. I kveld sendte han Milano-gjestene opp i 1-0 i Frankrike. Så ble han sliten - og ba om å bli byttet ut. Rossoneri-boss Massimo Allegri etterkom Zlatans forespørsel, og svensken fikk se Ronaldinho fikse 2-0-seier i sluttminuttene. Dermed er Milan videre til utslagsrundene i Champions League, sammen med Real Madrid. Business as usual, med andre ord.

Basel - Cluj 1-0
Hm? Basel? Cluj? Champions League? Ærlig talt: Hvem var klar over at disse lagene faktisk møttes på St. Jakobspark i Basel i kveld? Ikke jeg. Uansett, Basel tok sin andre Champions League-triumf i høst etter en scoring av Almerares i første omgang. Sveitserne kan faktisk gå videre i turneringen, mens alt rumenske Cluj kan håpe på, er bronseplass i gruppa. Det vil i så fall gi innpass i Europa League på nyåret. Ikke helt som Champions League, men det er ihvertfall europeisk toppfotball.

Braga - Arsenal 2-0
Den største prestasjonen før sidebyttet i Braga, stod publikum for. At ikke majoriteten av tilskuerne falt i søvn, grenser til det mirakuløse. For Arsenal virket fornøyd med 0-0. Braga virket ikke fornøyd med 0-0 - men portugiserne evnet ikke å true gjestene fra London. Det gjorde de heller ikke etter pause. Frem til gjenstod syv minutter, hadde dommer Viktor Kassai stjålet showet - med det som kanskje er Champions League-historienes verste dommeravgjørelse: Å unngå å gi Arsenal straffespark da innbytter Carlos Vela ble meid ned inne i Bragas 16-meter. Da våknet Braga - og to sene Matheus-mål sikret tre hjemmepoeng.

Ingen Zilina-forsvarere tok seg bryet med å markere denne mannen. Dårlig idé. Hentet fra: BBC Football
Chelsea - Zilina 2-1
Engelske medier var mest opptatt av Chelsea-krisen før oppgjøret mot slovakiske Zilina. Krisen hos serielederen som allerede har sikret seg en plass i utslagsrundene i Champions League. Og sportsjournalistene i Daily Mail og Daily Mirror fikk vann på mølla da Babatounde Bello (ja, han heter faktisk det!) sendte gjestene i ledelsen etter et mønsterangrep. De gule og grønne gikk sågar til pause med ledelse på Stamford Bridge, men etter hvilen slo den gulgrønne forsvarsmuren sprekker. Først glemte Zilina-forsvare å markere Daniel Sturridge på bakre stolpe - lite lurt - før Florent Malouda fastsatte sluttresultatet til 2-1. Intet mindre enn hjemmelaget fortjente.

Partizan Beograd - Shakhtar Donetsk 0-3
Enkelt og greit: Partizan har vært hjelpeløse i Champions League i høst. I kveld gikk det serbiske hovedstadslaget til pause på stillingen 0-0. Det er da noe. Når det er lite å klamre seg til, gjelder det å finne de halmstråene man makter å ta tak i. For etter pause fikk Partizan juling, og ukrainske (som strengt tatt er mest brasilianske) Shakhtar Donetsk scoret tre ganger. Brasilianske Jádson nettet en gang; det samme gjorde brasiliansk-kroatiske Eduardo da Silva. Vips var seieren i boks - og nå er arrangementet nesten klart. De svarte og oransje fra gruvebyen må imidlertid unngå hjemmesmell mot Braga i siste gruppekamp.

Roma - Bayern München 3-2
Mario Gomez og Bayern München eide den første omgangen i den evige stad. Tyskeren kranglet inn 1-0, og doblet også ledelsen etter vakkert kombinasjonsspill. Da tydet det meste på at bortelaget skulle få med seg tre poeng tilbake til München. Etter pausen våknet imidlertid Roma, og leiesoldaten Marco Boriello nærmest snublet inn reduseringsmålet. Så utlignet Daniele De Rossi fra kloss hold - på pasning fra John Arne Riise. Det kommer til å være VG og Dagbladets fokus i papiravisen i morgen. At klubblegenden Fransesco Totti satte inn seiersmålet på straffespark er alt som betyr noe for Roma-fansen. Forståelig nok.

Spartak Moskva - Marseille 0-3
Fransk presse spekulerte i at den russiske vinterkulda ville favorisere Spartak Moskva foran oppgjøret mot Marseille i den russiske hovedstaden. Franskmenn tar virkelig kaka. Snart klager de været inn til UEFA. Uansett - gjestene fra den franske rivieraen lot seg ikke påvirke av værforholdene, og spaserte seg til en grei 3-0-seier. Mathieu Valbuena ordnet 1-0, Loïc Remy doblet ledelsen etter en vanvittig skuddfinte han definitivt ikke har øvd på, før brasilianske Brandão satte spikeren i kista. Da hadde allerede Spartak-stjernen Welliton blitt sendt av banen for en unødvendig hevnaksjon på Marseille-forsvarer Diawara.